WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Big
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    Zostały "godziny" do wyjazdu
    Fajnie ci. Ja ledwo co wróciłem z wakacji (w niedzielę o 5 rano), a Ty dopiero jedziesz. Szerokiej drogi i miłych wspomnień.

Zostaw komentarz:

• pacocases
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, Zazdroszczę i pozdrawiam - szerokiej drogi i wyrozumiałych miśków :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• Yacca
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, szerokiej drogi!
    Może gdzieś w Toskanii się spotkamy.

Czekamy na relację!

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zostały "godziny" do wyjazdu. Samochód gotowy do trasy. Walizki częściowo spakowane... Jutro rano wszystko ląduje w bagażniku i po porannej kawie ruszam w drogę. Postój jest przewidziany w rejonie Czeskich Budejovic a potem już tylko Austria i Włochy.
    Życzę Wszystkim ruszającym w trasy szerokiej drogi i udanych wakacji

Zostaw komentarz:

• Yacca
    odpowiedział(a)
    dudek_t, czy możesz napisać o minusach?
    Jestem ostatnio tak zarobiony, że zdałem się na kolegę, który był tam 5 lat temu i polecił. Jedynym znanym mi minusem jest odległość 30km od morza - lubię morze. Jednak w tym roku nastawiamy się bardziej na zwiedzanie niż leżenie do góry brzuchem, więc jak ze trzy razy wyskoczymy na plażę to będę zadowolony. Tak więc będę wdzięczny za dodatkowe informacje o tym miejscu.
    Ja będę w Capanie.

Zostaw komentarz:

• Tobi77
    odpowiedział(a)
    Panowie napiszcie cos wiecej o tej miejscowce, wyglada interesujaco.

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Yacca
    dudek_t, czy Ty masz szklaną kulę? :shock:

Tak, jadę :wink:
    Byłeś tam czy się wybierasz?
    :twisted: Byłem dwa razy, jesienią wybieram się trzeci :wink: Są pewne minusy ale ceny + miejscówka rekompensują wszystko. Do którego apartamentu jedziesz?

Zostaw komentarz:

• Yacca
    odpowiedział(a)
    dudek_t, czy Ty masz szklaną kulę? :shock:

Tak, jadę :wink:
    Byłeś tam czy się wybierasz?

[ Dodano: Sob 07 Cze, 14 17:22 ]
    Zamieszczone przez bzyq_74
    owoc,
    W Czechach zatankujesz w Mikulowie - stacja Benzina --> http://goo.gl/maps/K6oHY
    W Austrii jest jedna tylko tu -> http://goo.gl/maps/jsaQN ale gaz podobno po ok. 1 euro
    We Włoszech pierwsza stacja z lpg -> http://goo.gl/maps/dw2wa
    tu mapa stacji we Włoszech -> http://www.mylpg.eu/stations/italy#google-maps
    Ja w Austrii znam dwie:
    N47°20'00.81" E16°03'39.46" - słynne Loipersdorf 200km od Mikulov
    i 170km dalej N46°41'45.52" E14°44'14.48" - stacja BP

Natomiast mam pytanie o powyższą stronę mylpg. Zadałem trasę, zasięg na baku i dostałem namiary na stacje np. N45°28'31.8" E12°07'16.3" Tylko, że na street view jest to punk na autostradzie i nie widzę w pobliżu ani stacji ani zjazdu.
    Czy może ktoś mnie oświecić jak korzystać z tej strony?

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    Yacca, jedziesz do Marii Bandoni? Marlia?

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ManiekWWA
    Ruszasz w piątek 13-go?
    yesss
    ruszam w poniedziałek (16.06)
    hehe to cały weekend będziesz się "stresował".
    szerokości..., dobrej pogody i miłego wypoczynku...
    "nie dzękuję" :P

Wzajemnie bardzooo udanego wypoczynku Tobie życzę

Przed samym wyjazdem jeszcze dam znać jak tam przygotowania.
    Lecę trasą zeszłoroczną, czyli PL-Zielona Góra -Zawidów-Czechy-Liberec-Tabor-Ceske Budejovice-Austria (kierunek Linz-Liezen-Trieben-Villach-Włochy- Caorle - San Vincenzo -Toskania) ...Niemcy mnie nudzą to raz po drugie ich autostrady są zapchane i często ostatnio remontowane co powoduje ograniczenie prędkości, zwężenia i często korki...

Zostaw komentarz:

• Yacca
    odpowiedział(a)
    Mowa o m. Lucca na TOSKANI ?
    Tak

1. PAOLO ESCO - Kemping - Caorle - Laguna Village - 13-21 czerwiec; Kemping - Ca'Pasquali - Cavallino Treporti - 21- 28 czerwiec Kemping - Park Albatros - San Vincenzo,Toskania - od 28 czerwiec - lipiec
    2. owoc - Kemping - Villaggio Isamar - 30 czerwiec - 8 lipiec
    3. jamaju - Bibione - 26 lipiec - 2 sierpień
    4. Tobi77 - 4 - 17 sierpnia Toskania (ew. Chorwacja)
    5. ManiekWWA Wrzesień 2014 (Włochy)
    06-07 Pra'delle Torri- Caorle
    07-12 Norcenni Girasole Club (pomiędzy Florencją a Sieną)-miejscowość Figline Valdarno
    12-16 Ville Degli Ulivi - Elba
    16-20 Union Lido - Cavallino
    6.Yacca - Lucca, Toskania (21 VI - 5 VII)

Zostaw komentarz:

• Tobi77
    odpowiedział(a)
    PLANY WYJAZDOWE - WŁOCHY 2014

1. PAOLO ESCO - Kemping - Caorle - Laguna Village - 13-21 czerwiec; Kemping - Ca'Pasquali - Cavallino Treporti - 21- 28 czerwiec Kemping - Park Albatros - San Vincenzo,Toskania - od 28 czerwiec - lipiec
    4. Tobi77 - 4 - 17 sierpnia Toskania (ew. Chorwacja)
    5. ManiekWWA Wrzesień 2014 (Włochy)
    07-12 Norcenni Girasole Club (pomiędzy Florencją a Sieną)-miejscowość Figline Valdarno
    6.Yacca - Lucca, Toskania (data?)

Zostaw komentarz:

• ManiekWWA
    odpowiedział(a)

Ja za tydzień w piątek będę już w trasie, przygotowania do wyjazdy są już na końcowym etapie :szeroki_usmiech
    Ruszasz w piątek 13-go? Chyba jestem za bardzo przesądny
    Ja dopiero zaczynam przygotowania autka do wyjazdu, a ruszam w poniedziałek (16.06) do Rovinj. Miał być krótki wyjazd, ale przedłużyłem sobie urlop...

PAOLO ESCO w takim razie szerokości..., dobrej pogody i miłego wypoczynku...

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Yacca
    Będę jechał od Udine do Lucca. Jakby ktoś znał tą drogę to będę wdzięczny za informacje.
    Mowa o m. Lucca na TOSKANI ?
    Ja jeździłem przez Villach - Udine. Ciśniesz autostradą do samego Udine potem masz odbicie na Venecję i dalej autostradą na Bolonię i Firenze - prosta droga, przy Udine "troszkę" samochodów ale jedzie się całkiem spokojnie. (można wybrać tasę "krajobrazową" ale trzeba wtedy liczyć się z 2-3 godzinami dodatkowej jazdy, choć kilometrowo nie jest zbytnio dalej). Nie spotkałem tam nigdy korków. Nie polecam zbaczać w pobliżu wielkich miast, bo można wpakować się w naprawdę duże korki...

ps ja jadę do Caorle 13.06 potem po tygodniu do Ca Pasquali a potem od razu 28.06 na dwa tygodnie do Park Albatros - San Vinzenzo na Toskani Więc "przedmucham" tą trasę.

PLANY WYJAZDOWE - WŁOCHY 2014

4. ManiekWWA Wrzesień 2014 (Włochy)
    5.Yacca - Lucca, Toskania (data?)

dopisywać się ...

Zostaw komentarz:

• Yacca
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, dzięki!
    Szerokiej drogi i udanego wypoczynku!

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Yacca - http://www.mylpg.eu/stations/italy/

Zamieszczone przez Yacca
    poszukać konkretnych stacji i dodać sobie POI do nawigacji.
    dobry pomysł, dodatkowo spisz sobie 3-4 adresy stacji LPG tak by w razie czego mieć pewne dane pod ręką. Ja też "z góry" typuję 3-4 stacje gdzie będę tankował (PB) i nie szukam po drodze.
    Po wpisaniu Lucca - wyskakują 4 stacje - http://www.mylpg.eu/stations/italy/list

Ja za tydzień w piątek będę już w trasie, przygotowania do wyjazdy są już na końcowym etapie :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• Yacca
    odpowiedział(a)
    Mam pytanie o dostępność LPG przy autostradach włoskich.
    W zeszłym roku jechałem do Lignano, więc dojechałem na gazie z Austrii.
    W tym roku mam dodatkowe 400km autostradami we Włoszech i chciałbym się dowiedzieć czy bez problemu dostanę LPG czy też muszę poszukać konkretnych stacji i dodać sobie POI do nawigacji.

W zeszłym roku się zdziwiłem bo myślałem, że we Włoszech nie będzie problemu z LPG a okazało się, że na żadnej z ok. 8 stacji w Lignano nie ma LPG - skierowano mnie na stację 5km od Lignano.

Będę jechał od Udine do Lucca. Jakby ktoś znał tą drogę to będę wdzięczny za informacje. Inne wskazówki (np. gdzie i o której spodziewać się korków) też mile widziane

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, dzięki ta opcja z Sabioni jest niezła. No właśnie ja nie jestem niemieckojęzyczny, angielski raczej słabo. Ale... :lol: od czego są ręce

Parkingi na Punta Sabbioni kosztują w sezonie 8 euro i zawsze ktoś jest z obsługi do 22.

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    nie odbierałeś ode mnie telefonu (znaczy miałeś wyłączony), a ja byłem w Casavio
    Wiem, że miałeś być. Ja chyba miałem kartę zmienioną z innym numerem. Nie mam pojęcia...Zawsze mam telefon włączony. Miałem trzy numery a został teraz jeden - całkiem nowy. Normalnie bym odebrał a gdyby był wyłączony to dostałbym sms po włączeniu... no trudno, do następnego razu :P
    w zwykłych sklepach jest taniej niż np w Chorwacji
    zgadza się, już o tym pisałem a mam porównanie z zeszłego roku z CRO i Włoch.
    polecam wycieczkę z Punta Sabbioni vaporetką na Burano.
    właśnie znajomi w tym roku chcą sobie taką wycieczkę objazdową zrobić po wysepkach.

Zostaw komentarz:

• ManiekWWA
    odpowiedział(a)

ManiekWWA pękna trasa

Z Union Lido też będziesz zadowolony. Jak coś to polecam domową winiarnię... przy rondzie w Cavallino Masz też dwa markety Ali (przy rondzie i 400m dalej w stronę miasteczka większy).
    Na Union Lido byłem już 2 razy, dlatego wybrałem sobie na koniec Wiem, że tam wypocznę. Generalnie znam dobrze te okolice, bo w tamtym roku byłem 3 razy, nawet byliśmy w tym samym czasie, tylko nie odbierałeś ode mnie telefonu (znaczy miałeś wyłączony), a ja byłem w Casavio

Jeśli chodzi o moją trasę to jeszcze się zastanawiam, żeby ją rozszerzyć ..., ale robi się krucho z urlopem, bo w czerwcu jadę do Rovinj (Chorwacja), a żona chce jeszcze w tym roku zaliczyć Wyspy Kanaryjskie. Byliśmy dwa lata temu na Fuerteventura i co roku obiecujemy sobie, że tam jeszcze wrócimy chociaż na tydzień

"Co do Wenecji to znajomi twierdzili, że faktycznie centrum jest zatłoczone i bardzo drogie (nawet głupia woda ma kosmiczne ceny) natomiast warto przejść się bocznymi uliczkami..."

Venecja -Centrum miasta zatłoczone jak każde inne..., mam porównanie bo w miarę często tam latam samolotem, jak i do Rzymu, czy Mediolanu. Co do wysokich cen..., to oczywiście są wysokie w restauracjach, ale w zwykłych sklepach jest taniej niż np w Chorwacji.
    Jeśli ktoś nie lubi tłoku to polecam wycieczkę z Punta Sabbioni vaporetką na Burano.

Parkingi na Punta Sabbioni kosztują w sezonie 8 euro i zawsze ktoś jest z obsługi do 22.

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    ruwado- znajomi wypływali rano z Punta Sabbioni - tutaj masz parking przy nabrzeżu, tam gdzie centrum Informacji (powięsz mapkę) https://maps.google.com/maps/ms?ie=U...dee6981b855578
    Płacili około 4-5 euro za "parking" ... kiedy wracali około 18.00 nikt kompletnie nie pilnował tego "parkingu"...można było parkować ile się chce. Więc sprawa jest jasna - chodzi o kasę od turystów. Ja bym po prostu zaparkował gdzieś dalej...
    Z Puna Sabbioni odpływają stateczki do Wenecji ale zarówno prywatne jak i "państwowe" coś jak PKS :wink: Te "państwowe" są zdecydowanie tańsze. Warto zwrócić na to uwagę i nie przepłacać.
    Co do Wenecji to znajomi twierdzili, że faktycznie centrum jest zatłoczone i bardzo drogie (nawet głupia woda ma kosmiczne ceny) natomiast warto przejść się bocznymi uliczkami

Zamieszczone przez ruwado
    jak idzie się dogadać w I z tubylcami?
    jak rodowity Włoch nie zna angielskiego to trochę cieżko ... a często się trafia że nie znają nawet podstaw i zarówno starzy jak i młodzi. Szybciej dogadałem się z Niemcem czy Holendrem po niemiecku-angielsku niż z Włochem :lol: a jak znają to tak samo jak Polacy, lepiej lub gorzej. Oczywiście jak chcesz coś kupić a druga osoba sprzedać to zawsze się dogadasz. Polecam google translator online zainstalować np. na tableta lub smartfona - pomaga w niektórych sytuacjach.
    Najlepiej dogadywałem się na Chorwacji - polsko-chorwacki domieszką niemieckiego, angielskiego i rosyjskiego załatwiają sprawę :lol:
    Nie martw się - w hotelach na campingach i publicznych miejscach spokojnie się porozumiesz po angielsku czy niemiecku.

ManiekWWA pękna trasa
    Polecam zrobić sobie wycieczkę do Caorle - urocze, ciche włoskie miasteczko. Fajne centrum - deptak. Masz tam też dwa markety - pisałem o nich jak opisywałem pobyt w Laguna Village.
    Z Union Lido też będziesz zadowolony. Jak coś to polecam domową winiarnię... przy rondzie w Cavallino Masz też dwa markety Ali (przy rondzie i 400m dalej w stronę miasteczka większy).

Zostaw komentarz:

• ManiekWWA
    odpowiedział(a)
    Witam,

We wrześniu wybieram się do Toskanii i później na wyspę Elba, w drodze powrotnej odpoczynek w Cavallino:

Wrzesień 2014 (Włochy)

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, a jak idzie się dogadać w I z tubylcami?

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ruwado
    byłbym dźwięczny
    ok napiszę co i jak po południu jak do nich zadzwonię :wink:

Zamieszczone przez Tobi77
    nie autostradą jest piękna
    zgadza się ale weź pod uwagę duże włoskie miasta przez które trzeba przejechać lub ominąć.
    Sam rozważam opcję A czyli autostrady i opcję B czyli trasa widokowa. I pewnie opcja B będzie wybrana pod uwagę przy przejeździe z Ca Pasquali do Park Albatros ale droga powrotna do domu tylko autostrada.
    Na Park Albatros nie byłem. Żona się o tym campinu naczytała - bardzo dużo pozytywnych opinii i to był cel wyjazdu na następny rok... ale wyszło tak, że jedziemy tam w tym roku w lipcu :P
    Morze Liguryjskie to nie "adriatycka zupa" a Piombino to już "typowe" włoskie miasteczko. Piasek jest grubszy i morze czystsze.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    dokładnie tak znajomi w zeszłym roku zrobili. Jak coś to mogś się ich wypytać...
    byłbym dźwięczny

Zostaw komentarz:

Pracuję...